Thaiboksen

thaibokser1thaibokser2

Thaiboksen (Muay Thai, je spreekt uit: Moei Thei) is een oude vechtsport die al eeuwen in Thailand wordt beoefend. Muay betekent gevecht of vechter. Dus de vertaling is: Thais gevecht. Deze sport is in Thailand zeer populair.

thaibokser Het Muay Thai is ontstaan uit eeuwenoude oorlogskunsten van Thaise soldaten. Op het moment dat een soldaat zijn wapens niet meer had kon hij zijn acht lichaamsdelen inzetten en als dodelijke wapens gebruiken. Vanuit dit dodelijke boksen is het huidige wedstrijdgerichte Muay Thai ontstaan. Veel technieken zijn niet meer toegestaan tijdens wedstrijden omdat deze gewoonweg te dodelijk zijn.

hoge trap thaiboksen Het huidige thaiboksen is gebonden aan regels. Een bokser mag zijn tegenstander K.O. (knock-out) slaan met zijn vuisten of benen. Trappen kunnen naar het hoofd en naar het lichaam en bovenbeen gemaakt worden. Tevens is het gebruik van ellebogen en knieën toegestaan. Verder is het toegestaan om je tegenstander vast te pakken en vast te klemmen (clinchen). Vanuit een clinch mogen er ellebogen en knieën worden gegeven en je mag je tegenstander uit evenwicht brengen of werpen.

In de loop van de jaren heeft het thaiboksen zich ontwikkeld tot één van de effectiefste vechtsporten ter wereld. Nederland behoort binnen deze sport tot de wereldtop met diverse wereld- en Europese kampioenen en K-1 winnaars zoals: Ernesto Hoost, Peter Aerts, Sem Schilt, Remy Bonjasky en Badr Hari.


Saban Berk

Sabanbewerkt

Saban Gym staat onder leiding van Sensei Saban Berk. In zijn jeugdjaren trainde hij bij Mejiro Gym onder leiding van Sensei Jan Plas. Jan Plas was één van de grondleggers van het thaiboksen in Nederland. Saban heeft zeer veel respect voor Jan Plas.

In de tijd dat Saban Berk bij Mejiro Gym begon waren er in heel Amsterdam slechts 3 sportscholen namelijk: Mejiro Gym (Jan Plas), Sportschool Samoerai (Peter Stolp) en Chakuriki (Thom Harinck). De gala’s werden gegeven in de Krasnapolsky en daarna in de Marcanti op de Jan van Galenstraat. Later werden de gala’s gegeven in de Jaap Edenhal en het Zonnehuis.

Saban Berk was een actief vechter in de jaren 76, 77, 78 en 79. Namen van andere topvechters van de jaren 70/ 80 waar Saban mee trainde zijn onder andere: Fred Royers, Lucien Carbin, André Brilleman, Rob Kaman, Thijs Veltman, Aris Koopman, Miloud el Guebli, Peter van Os, Etienne Struike, Faysal Karakus, Ron Kuyt, Rob Schuman, Rik v.d. Vathorst, Cor Hemmers, Ramon Dekkers, Miquel tt, Rocco, Tuncay Coban, Jammali, Tekin Dönmez, Frank Lobman, Bert van Os, Ruud Flinkevleugel, Huseyin Ay, Tommy van den Berg en André Mannaart. Dierbare personen waar Saban mee heeft getraind en niet meer in leven zijn, zijn Anne Beukema en Jaap Bruintjes.

Sensei Saban Berk
Na het vechten is het lange tijd stil geweest rond Saban Berk. Wel is hij altijd gebleven als trainer. Saban is nu al sinds 1977 actief als trainer. Via zijn eigen stichting Saban Gym heeft hij vele jongeren in Amsterdam geholpen. Jongeren die op het verkeerde pad zijn geraakt haalde hij van de straat, gaf hij een doel en een tweede kans. Verder heeft hij les gegeven aan vrouwen van bijvoorbeeld het “blijf van mijn lijf huis”. Tevens heeft hij jarenlang met moeilijk opvoedbare kinderen gewerkt. Door de jaren heen zijn er vele voorbeelden van personen die allemaal toch goed terecht zijn gekomen in de maatschappij dankzij het werk van Saban Berk. Hierdoor heeft hij veel respect gekregen onder de jeugd.

In 2004 is Saban Berk benoemd tot held van Amsterdam vanwege zijn werk binnen zijn stichting.

Tot op de dag van vandaag staat Saban klaar voor zijn leerlingen.

Kom trainen bij Saban Gym!

Thaiboksen iets voor jou? Neem nu een proefles